EU: Datalagringsdirektivet nedstemt

EU-domstolen i Luxembourg har forkastet det omstridte datalagringsdirektivet som etter planen skulle innføres neste år. Domstolen slår fast at direktivet i sin nåværende form er “et alvorlig inngrep i folks fundamentale rett til privatliv og beskyttelse av personlige data.”

015708278_30300-573x322

 

Ifølge EU-domstolen ville direktivet også ført til at EU-borgere trolig “følt det som om privatlivet deres var under konstant overvåkning.”

Vel, det er trolig noen som føler det slik allerede…

For direktivet ble faktisk vedtatt i 2006 og er i dag implementert i flere EU-lands nasjonale lover.

Blant annet pålegger det tele- og internettleverandører å lagre data om hvem som kontakter hvem, når, hvor ofte, og fra hvilke steder. Disse dataene blir lagret fra seks måneder til to år slik at offentlige etater kan bruke dem i å jakten på “alvorlig kriminalitet.”

Hva som faller inn under kategorien “alvorlig kriminalitet” sier ikke direktivet noe om, og det er et av hovedargumentene for EU-domstolen når de nå avviser den omfattende lovpakken.

dataretentiondirective-573x458

Kjennelsen innebærer at EU-direktivet nå er ugyldig, men enkelte EU-land kan fremdeles beholde de nasjonale tiltakene hvis de vil, opplyser EU-kommisjonen som samtidig advarer mot en flom av juridiske problemer hvis man velger å gjøre det, skriver EUobserver.com.

Dagens kjennelse i kommer etter Østerrike og Irland ba EU-domstolen om å gripe inn på bakgrunn av en rekke protester fra menneskerettighetsgrupper, lokale myndigheter og mer enn 10 000 privatpersoner.

Domstolen kritiserer den “ukritiske natur” som er mål for overvåkingen fordi direktivet også gjelder for personer “som det ikke er i stand til å forestå at deres atferd kan ha en sammenheng, indirekte eller eksternt, med alvorlig kriminalitet.”

EU-domstolen peker også på at tilgangen til informasjonen er “ikke gjort avhengig av forutgående gjennomgang av en domstol eller av en uavhengig forvaltningsorgan.”

Det fremheves også at loven “ikke sikrer en irreversibelt ødeleggelse av data ved slutten av lagringsperioden” og at direktivet “ikke krever at dataene beholdes innenfor EU,” noe som kan åpne dørene for nye sikkerhetstrusler fra utenfor Europa.

Malmstrom-20110418-300x223

 

“Dommen bringer klarhet, og bekrefter de kritiske konklusjonene i forhold til kommisjonens evalueringsrapport fra 2011 om gjennomføring av datalagringsdirektivet. EU-kommisjonen vil nå nøye vurdere dommen og dens konsekvenser. Kommisjonen vil i fortsettelsen arbeide i lys av kjennelsen og ta hensyn til denne i forhandlingene om rammeverket for databeskyttelse,”sier EU-minister Cecilia Malmström i en kryptisk kommentar.

 

EU’s datalagringsdirektiv er den største lovteksten som er laget i unionens historie, og et tema jeg har vært innom tidligere. Sjekk min engelsk-språklige media-blogg “Rational Arrogance” for mer info:

* Fight For Your Right To Privacy (Or Someone Else Will)

* The Endless Stream of Purified Nonsens…and one thing…

innholdspesialisten@frodehaukenes.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s